Hållbar transport

Så mycket har utsläppen minskat tack vare miljövänliga drivmedel

By 2018-03-22 No Comments
miljövänliga

Eldrivna fordon blir kraftfullare allteftersom tekniken utvecklas mot mer effektiva och miljövänliga lösningar. Samtidigt blir biodrivmedel allt vanligare och nya siffror visar att detta starkt bidrar till minskningen av koldioxidutsläppen.

El som drivmedel blir allt vanligare bland bilar och bussar i Sverige och i världen, och nu spiller tekniken över på tunga lastbilar. DHL Supply Chain är ett av de första bolagen inom tredjepartslogistik som beställer Teslas nya eldrivna lastbil. Tio stycken Tesla Electric klass 8 Semi Trucks lastbilar ska 2019 användas av bolaget för distributionstrafik och transport åt kunder i USA som efterfrågar leverans samma dag som beställning sker. Från ett bränsle till ett annat så kan vi glädjas åt färsk statistik som visar att bränslebytet från fossilt till biodrivmedel i Sverige snabbt och effektivt har minskat utsläppen av koldioxid från trafiken.

Svebio har i sin senaste rapport delat med sig av glada nyheter för oss som jobbar mot en bättre miljö. Den ökade användningen av biodiesel har minskat utsläppen av koldioxid från tung trafik i Sverige kraftigt. De totala utsläppen av växthusgaser från tunga fordon minskade mmed elva procent mellan år 2015 och 2016 – från 3,75 miljoner ton koldioxid till 3,33 miljoner ton. Det är hälften av den totala minskningen av växthusgasutsläpp i Sverige förra året. Anledningen att siffrorna ser ut såhär är att vi i Sverige har varit riktigt duktiga på att byta ut vanlig diesel till biodrivmedel som idag står för mer än 20 procent av alla drivmedel i Sverige. Så fortsätt tanka HVO-diesel och andra biobränslen!

Så mycket minskade växthusgasutsläppen per fordonstyp
Bilar: 3,3 procent
Bussar: 7,6 procent
Lätta lastbilar: 7,6 procent
MC och mopeder: 5 procent.