Digitala lastbilsbranschenFörare

Så ska personalbristen på lastbilschaufförer bekämpas

By 2018-02-22 No Comments
personalbrist

Leveranser blir inställda på grund av personalbristen och åkerier tvingas kriga om lastbilsförarna. Branschen skriker efter duktiga yrkesförare och det saknas tusentals runt om i hela landet. Men vad görs egentligen för att få stopp på kaoset?

Enligt en undersökning från Biltrafikens Arbetsgivareförbund behöver drygt 40 procent av åkeriföretagen anställa lastbilsförare det kommande halvåret. Inom de kommande tio åren behövs hela 50 000 nya lastbilsförare. Men det är naturligtvis inte vem som helst som kan söka jobbet. En duktig lastbilschaufför ska vara socialt kompetent, pålitlig i alla väder och ansvarstagande, men framför allt måste man ha behörighet att köra lastbil.

Det som står i vägen för en blomstrande yrkeskår av lastbilsförare är de få utbildningsplatserna på gymnasiets transportutbildningar och att Arbetsförmedlingens satsning på lastbils- och bussförare sinkats med de rättsliga turerna kring upphandlingen av den. Det krävs en kraftsamling för att råda bot den skrikande efterfrågan på kompetenta yrkesförare. Just nu pågår ett antal satsningar vars syfte är att utbilda bort bristen:

Satsningar för fler yrkesförare

  • Regeringen har i sin budgetproposition anslagit 66 miljoner under 2018, och årligen därefter, för att skapa fler utbildningsplatser för yrkesförarutbildning inom regionalt yrkesvux.
  • Efter nya upphandlingar har Arbetsförmedlingens satsning på att utbilda nya yrkesförare med C-körkort och CE-behörighet dragit igång i Umeå. Detta ska resultera i omkring 40 nya anställningsbara yrkesförare till sommaren 2018.
  • I andra änden av landet kommer tio arbetslösa trelleborgare få chansen att utbildas till yrkesförare tack vare en gemensam satsning som involverar lokala åkeriföretag i behov av personal och trafikskolan Mårtenssons som står för utbildningen. Kraftsamling som projektet heter är ett samarbete mellan Trelleborgs kommun och företagarorganisationer som samverkar för ett bättre företagsklimat och lägre arbetslöshet i kommunen.

Vi ser fram emot fler satsningar framöver. Men när det är brist på kompetent personal måste ditt erbjudande som arbetsgivare vara attraktivt. Läs om hur du gör ditt transportbolag till en attraktiv arbetsgivare. Vill du veta mer om våra smarta produkter för transportbranschen, klicka på knappen nedan eller kontakta oss direkt!

Kontakta oss