FordonHållbar transport

På väg mot en grönare bussbransch med den nya klimatlagen

By 2018-04-05 No Comments

Den globala uppvärmningen är ett faktum som inte går att ignorera. Därför har regeringen tidigare förra året klubbat igenom den nya klimatlagen med höga målsättningar för bussbranschen.

Målet med den nya klimatlagen är att successivt minska koldioxidutsläppen i Sverige till noll år 2045. Ett delmål är att utsläppen från trafik ska ha minskat med 75 procent till år 2040 jämfört med siffror från 2010. Klimatlagen började gälla den 1 januari 2018.

Hur bidrar bussbranschen?
Medan antalet elektriska bussarna sakta men säkert ökar på vägarna runt om i Sverige, börjar allt fler tanka förnybart bränsle. Bussbranschen går faktiskt i täten i omställningen till förnybara drivmedel, och användningen av HVO i busstrafiken har under de senaste åren ökat dramatiskt. Enligt Svebio, Svenska Bioenergiföreningen, var 2016 ett rekordår för förnybara drivmedel, något som spås en fortsatt ökning 2017.

Totalt uppgick andelen förnybart i drivmedel i Sverige till knappt 19 procent 2016, enligt en rapport från Energimyndigheten. Första kvartalet 2017 bestod 20,5 procent av alla drivmedel av förnybara biodrivmedel.

För att nå klimatlagens ambitiösa målsättning, hjälper det såklart om elbussar befrias från elskatten. En huvudvärk som förhoppningsvis snart mattas av nu när de svenska branschorganisationerna Sveriges Bussföretag och Svensk Kollektivtrafik får uppbackning av den internationella kollektivtrafikorganisationen UITP, i frågan. Vi håller tummarna!

Vill du veta hur vi kan hjälpa dig att bidra till en bättre vardag och miljö för dina resenärer och leverantörer, kontakta oss!

Kontakta oss