Autonoma fordon

Framtiden rullar in – utan förare! Här är de autonoma fordonen som just nu testas i Sverige

By 2018-03-29 No Comments
autonoma fordon

Kommer en hel yrkeskår bli obsolet inom en snart framtid? Det tvivlar vi på, men vi förstår oron hos de som gör det. De autonoma fordonen är nämligen här och rullar på svenska vägar.

Digitalisering, uppkoppling och automatisering kommer att förändra transportbranschen, om den saken finns inget tvivel. Sverige är ett land som är med och leder denna utvecklingen. Särskilt spännande, tycker vi, är utvecklingen av autonoma fordon, och den går i en rasande fart.

Självkörande sopbil
Det pågår flera projekt med autonoma fordon i Sverige, bland annat leder Volvokoncernen tillsammans med miljöföretaget Renova ett test med en självkörande sopbil för stadsmiljö. I projektet undersöks hur automation kan bidra till ökad trafiksäkerhet, förbättrad arbetsmiljö och minskad miljöpåverkan.

Autonoma fordon i skarp trafik
Redan nästa år kan förarlösa bussar vara ett faktum på svenska vägar. Ett projekt som det skrivits om i medierna är DriveMe-projektet i Göteborg, där 100 självkörande fordon kommer att testas i skarp läge nästa år. Linköping är ett annat testområde för ett projekt i ledning av Transdev, VTI, Linköpings Universitet, Linköpings Kommun, Östgötatrafiken, Science Park Mjärdevi och IBM. Där kommer ett antal självkörande bussar köra passagerare i en stadsdel med start efter årsskiftet. Projekt handlar om allt från trafiksäkerhet till digitala tjänster.

En förhoppning med dessa satsningar på innovation är att hitta sätt att göra trafiken säkrare och minska det privata bilkörandet. Det har talats en del på regeringsnivå om att göra det lättare att samarbeta kring dessa frågor över landsgränserna i Europa. Förhoppningsvis kommer många gränsöverskridande tester för uppkopplade och självkörande fordon bli verklighet i framtiden. Huruvida dessa utgör ett reellt hot mot dagens yrkeschaufförer får vara osagt men det ät helt klart en diskussion som är värd att ta vid ett senare tillfälle!

Apropå teknik och innovation – vill du veta mer om om våra smarta produkter för transportbranschen? Klicka på knappen nedan eller kontakta oss direkt så berättar vi mer!

Kontakta oss