digitala tjänster

Vi närmar oss en framtid full av smarta digitala tjänster för buss- och transportföretag

av | Digitala bussbranschen, Digitala lastbilsbranschen, Innovation

Digitaliseringen har haft en stor påverkan på samhället de senaste åren och likaså har den förändrat förutsättningarna för hur transportföretag kommunicerar med kunder och resenärer. Snart kommer nya appar och funktioner i digitala tjänster i realtid vägleda resenärer i kollektivtrafik världen över.

Vi skriver ofta om betydelsen av appar och digitala produkter för att effektivisera transportbolag och skapa trivsel och ökad service just för att det är den framtid som vi går tillmötes i transportbranschen.

Ökad tillgång på data och ett större fokus på slutkundens upplevelse av tjänsten har förbättrat vardagen för såväl chaufförer och andra medarbetare, leverantörer och resenärer.

En nyhet som går i linje med utvecklingen av digitala tjänster som förenklar resandet för många människor är Googles nya funktion som släpps inom kort.

Det handlar om tjänsten Google Maps som ska göra resande än mindre komplicerat för den den uppkopplade resenären. I en artikel på Techcruch.com står det att resenärer inom kort kan få vägvisning i realtid med interaktiva påminnelser under resan.

Resenären kommer till exempel att bli påmind om att hoppa av bussen eller tåget när den närmar sig destinationen. En funktion som kommer att underlätta avsevärt för människor som testar nya resvägar, är turist i ett nytt land eller passar på att rikta uppmärksamheten till mejlkorgen eller sociala medier under resan. Smart.

Vill du veta mer om våra smarta produkter inklusive vår app för chaufförer så är du välkommen att kontakta oss genom att klicka på knappen nedan eller ringa oss direkt.

Kontakta oss

Smarta appar

Nya smarta appar och tjänster skapar flexibilitet för resenärerna som aldrig förr

av | Digitala bussbranschen, Digitala lastbilsbranschen, Innovation

Med reseplanerare i mobilen och zoner anpassade efter individen har framtiden kommit i skepnaden av en app till Skåne. Samtidigt går det numera att boka både bil- och kollektivtrafikresor i hela Sverige genom en och samma tjänst. Nu börjar digitaliseringen ta fart på allvar!

Elon Musk är på god väg att realisera sitt projekt att kolonisera Mars och snart körs vi omkring i små individuella farkoster utan såväl förare som avgaser. Det är dit vi är på väg. Men man ska komma ihåg att digitaliseringen inte bara handlar om att förverkliga futuristiska och originella idéer. Det handlar i mångt och mycket att göra livet lättare för människor i största allmänhet. Där kan en digital tjänst eller mobilapp göra stor skillnad.

Smarta appar gör resande enklare
I Skånetrafikens smarta app kan resenärer boka och planera kollektivtrafikresor i Skåne, grannlänen och i Danmark. Dessutom har fasta zones plockats bort och ersatts med zoner som utgår från var resenären befinner sig och vart den ska resa. Storleken på zonen och hur den placeras sker automatiskt när du skriver in vart du vill resa. Det finns tre storlekar på zonen: liten, mellan och den stora som innefattar hela Skåne. Med appen reser du sen hur du vill på din biljett inom zonen.

Vill du se fler blogginlägg i ämnet? Läs också Vad digitaliseringen av bussbranschen handlar om

En kombolösning som skapar flexibilitet
Att äga en egen bil börjar bli omodernt, eller? Kanske inte riktigt ännu men faktum är att antalet stadsbor som väljer bort bilägande mot det mer flexibla alternativet bilpool ökar. Bilpoolsföretaget Sunfleet har tagit detta med mobilitet ett steg längre och kombinerar bilpool med kollektivtrafik. Företaget har precis lanserat en tilläggstjänst som ger användarna tillgång till hela bilpoolen och all kollektivtrafik i hela landet på ett och samma kort. Kortet är användarnas färdbevis i kollektivtrafiken och fungerar som bilnyckel till alla Sunfleets fordon.

Initiativet kommer från Sunfleet och Samtrafiken, som ägs av samtliga kollektivtrafikmyndigheter i Sverige och ett antal privata aktörer.

Slutklämmen
För att citera en välkänd sportlegend – “Ingenting är omöjligt”. Digitaliseringen öppnar dörrar till rum som vi tidigare bara kunna fantisera om. Och det krävs ingen större ansträngning att kliva på den digitala bussen in i framtiden. Digitala tjänster och appar finns att introducera i verksamheter utan fysisk implementation och med bara några få justeringar kan de anpassas efter behov och önskemål. Det är bara att ringa oss eller klicka på knappen nedan så kan vi berätta om våra molnbaserade produkter och vår förarapp. Vi hjälper dig gärna att skapa effektivitet som frigör tid, resurser och inte minst minskar din miljöpåverkan.

Om du vill veta mer om våra produkter eller diskutera framtidens smarta lösningar för transportbranschen, klicka på knappen nedan!

Kontakta oss

På väg mot en grönare bussbransch med den nya klimatlagen

av | Fordon, Hållbar transport

Den globala uppvärmningen är ett faktum som inte går att ignorera. Därför har regeringen tidigare förra året klubbat igenom den nya klimatlagen med höga målsättningar för bussbranschen.

Målet med den nya klimatlagen är att successivt minska koldioxidutsläppen i Sverige till noll år 2045. Ett delmål är att utsläppen från trafik ska ha minskat med 75 procent till år 2040 jämfört med siffror från 2010. Klimatlagen började gälla den 1 januari 2018.

Hur bidrar bussbranschen?
Medan antalet elektriska bussarna sakta men säkert ökar på vägarna runt om i Sverige, börjar allt fler tanka förnybart bränsle. Bussbranschen går faktiskt i täten i omställningen till förnybara drivmedel, och användningen av HVO i busstrafiken har under de senaste åren ökat dramatiskt. Enligt Svebio, Svenska Bioenergiföreningen, var 2016 ett rekordår för förnybara drivmedel, något som spås en fortsatt ökning 2017.

Totalt uppgick andelen förnybart i drivmedel i Sverige till knappt 19 procent 2016, enligt en rapport från Energimyndigheten. Första kvartalet 2017 bestod 20,5 procent av alla drivmedel av förnybara biodrivmedel.

För att nå klimatlagens ambitiösa målsättning, hjälper det såklart om elbussar befrias från elskatten. En huvudvärk som förhoppningsvis snart mattas av nu när de svenska branschorganisationerna Sveriges Bussföretag och Svensk Kollektivtrafik får uppbackning av den internationella kollektivtrafikorganisationen UITP, i frågan. Vi håller tummarna!

Vill du veta hur vi kan hjälpa dig att bidra till en bättre vardag och miljö för dina resenärer och leverantörer, kontakta oss!

Kontakta oss

autonoma fordon

Framtiden rullar in – utan förare! Här är de autonoma fordonen som just nu testas i Sverige

av | Autonoma fordon

Kommer en hel yrkeskår bli obsolet inom en snart framtid? Det tvivlar vi på, men vi förstår oron hos de som gör det. De autonoma fordonen är nämligen här och rullar på svenska vägar.

Digitalisering, uppkoppling och automatisering kommer att förändra transportbranschen, om den saken finns inget tvivel. Sverige är ett land som är med och leder denna utvecklingen. Särskilt spännande, tycker vi, är utvecklingen av autonoma fordon, och den går i en rasande fart.

Självkörande sopbil
Det pågår flera projekt med autonoma fordon i Sverige, bland annat leder Volvokoncernen tillsammans med miljöföretaget Renova ett test med en självkörande sopbil för stadsmiljö. I projektet undersöks hur automation kan bidra till ökad trafiksäkerhet, förbättrad arbetsmiljö och minskad miljöpåverkan.

Autonoma fordon i skarp trafik
Redan nästa år kan förarlösa bussar vara ett faktum på svenska vägar. Ett projekt som det skrivits om i medierna är DriveMe-projektet i Göteborg, där 100 självkörande fordon kommer att testas i skarp läge nästa år. Linköping är ett annat testområde för ett projekt i ledning av Transdev, VTI, Linköpings Universitet, Linköpings Kommun, Östgötatrafiken, Science Park Mjärdevi och IBM. Där kommer ett antal självkörande bussar köra passagerare i en stadsdel med start efter årsskiftet. Projekt handlar om allt från trafiksäkerhet till digitala tjänster.

En förhoppning med dessa satsningar på innovation är att hitta sätt att göra trafiken säkrare och minska det privata bilkörandet. Det har talats en del på regeringsnivå om att göra det lättare att samarbeta kring dessa frågor över landsgränserna i Europa. Förhoppningsvis kommer många gränsöverskridande tester för uppkopplade och självkörande fordon bli verklighet i framtiden. Huruvida dessa utgör ett reellt hot mot dagens yrkeschaufförer får vara osagt men det ät helt klart en diskussion som är värd att ta vid ett senare tillfälle!

Apropå teknik och innovation – vill du veta mer om om våra smarta produkter för transportbranschen? Klicka på knappen nedan eller kontakta oss direkt så berättar vi mer!

Kontakta oss

miljövänliga

Så mycket har utsläppen minskat tack vare miljövänliga drivmedel

av | Hållbar transport

Eldrivna fordon blir kraftfullare allteftersom tekniken utvecklas mot mer effektiva och miljövänliga lösningar. Samtidigt blir biodrivmedel allt vanligare och nya siffror visar att detta starkt bidrar till minskningen av koldioxidutsläppen.

El som drivmedel blir allt vanligare bland bilar och bussar i Sverige och i världen, och nu spiller tekniken över på tunga lastbilar. DHL Supply Chain är ett av de första bolagen inom tredjepartslogistik som beställer Teslas nya eldrivna lastbil. Tio stycken Tesla Electric klass 8 Semi Trucks lastbilar ska 2019 användas av bolaget för distributionstrafik och transport åt kunder i USA som efterfrågar leverans samma dag som beställning sker. Från ett bränsle till ett annat så kan vi glädjas åt färsk statistik som visar att bränslebytet från fossilt till biodrivmedel i Sverige snabbt och effektivt har minskat utsläppen av koldioxid från trafiken.

Svebio har i sin senaste rapport delat med sig av glada nyheter för oss som jobbar mot en bättre miljö. Den ökade användningen av biodiesel har minskat utsläppen av koldioxid från tung trafik i Sverige kraftigt. De totala utsläppen av växthusgaser från tunga fordon minskade mmed elva procent mellan år 2015 och 2016 – från 3,75 miljoner ton koldioxid till 3,33 miljoner ton. Det är hälften av den totala minskningen av växthusgasutsläpp i Sverige förra året. Anledningen att siffrorna ser ut såhär är att vi i Sverige har varit riktigt duktiga på att byta ut vanlig diesel till biodrivmedel som idag står för mer än 20 procent av alla drivmedel i Sverige. Så fortsätt tanka HVO-diesel och andra biobränslen!

Så mycket minskade växthusgasutsläppen per fordonstyp
Bilar: 3,3 procent
Bussar: 7,6 procent
Lätta lastbilar: 7,6 procent
MC och mopeder: 5 procent.

Är du effektiv?

5 tips som gör dig effektiv på jobbet

av | Tips & guider

Följa upp leveranser, svara på mejl, hantera sjukfrånvaro, planera körscheman, beställa kaffe osv. Listan på uppgifter som ska vara klara vid arbetsdagens slut kan göras nästa hur lång som helst. Hur hanterar man detta på bästa sätt? Följ tipsen här nedan för att bli mer effektiv på jobbet!

Organisera din att-göra- lista

Att-göra- listor har vi lärt oss är bra för produktiviteten men de kan lätt förvandlas till förlamande stressfaktorer när de blir allt för långa och detaljerade. Ett tips är istället att planera in dina viktigaste uppgifter för dagen, tre till fem stycken, i ditt schema. Och var realistisk med tidsåtgången för respektive punkt.

När du har fullföljt dina viktigaste uppgifter för dagen kan du lägga till nya. Men håll det till ett hanterbart antal för att hålla produktiviteten uppe och stressnivån nere.

Framkalla ditt flow

Du är som mest produktiv när du hamnar i ett flow. Den ungerska forskaren Mihaly Csiksgentmihalyi som gjort sig känd för sitt arbete med lycka och kreativitet, menar att flow bara kan upplevas i frånvaro av andra distraktioner. För att försätta sig i flow måste man därför hålla sig borta från sådant som är störande och stjäl uppmärksamhet, som mobiltelefonen till exempel.

Med det handlar också om att skapa balans mellan utmaningar och färdigheter. När en utmaning är större än kompetensnivån skapar det orolig och stress. När graden av skicklighet överstiger storleken på utmaningen blir man istället uttråkad och distraherad.

Kommunicera med medarbetare

Något som verkligen kan göra skillnad i effektivitet är att hitta en fungerande system att kommunicera med dina medarbetare. Att eliminera missförstånd och förvirring är det bästa sättet att spara tid. Är det det fysiska mötet som är mest effektivt, e-post, sms eller ett telefonsamtal? Var tydlig så är chansen större att du får det rätt vid första tillfället. Här finns otroligt mycket mental energi att spara, som du kan lägga på andra uppgifter.

Automatisera det som automatiseras kan

Många av de administrativa sysslor som du ägnar större delen av din arbetsdag att genomföra kan med fördel automatiseras med digitala lösningar. Orderhantering, körjournaler, tidsrapportering och så vidare kan enkelt digitaliseras för att spara tid.

Planera morgondagen i förväg

Innan du går hem för dagen kan du skriva upp morgondagens viktigaste åtaganden vilket hjälper dig att snabbt komma igång på morgonen. Det är under arbetsdagens första timmar m,som du är mest produktiv så slösa den inte på att göra listor och planera din arbetsdag.

Om du vill ha hjälp att bli mer effektiv på jobbet så testa våra smarta produkter för orderhantering. Klicka på knappen nedan så kontaktar vi dig och berättar mer!

Kontakta oss

personalbrist

Så ska personalbristen på lastbilschaufförer bekämpas

av | Digitala lastbilsbranschen, Förare

Leveranser blir inställda på grund av personalbristen och åkerier tvingas kriga om lastbilsförarna. Branschen skriker efter duktiga yrkesförare och det saknas tusentals runt om i hela landet. Men vad görs egentligen för att få stopp på kaoset?

Enligt en undersökning från Biltrafikens Arbetsgivareförbund behöver drygt 40 procent av åkeriföretagen anställa lastbilsförare det kommande halvåret. Inom de kommande tio åren behövs hela 50 000 nya lastbilsförare. Men det är naturligtvis inte vem som helst som kan söka jobbet. En duktig lastbilschaufför ska vara socialt kompetent, pålitlig i alla väder och ansvarstagande, men framför allt måste man ha behörighet att köra lastbil.

Det som står i vägen för en blomstrande yrkeskår av lastbilsförare är de få utbildningsplatserna på gymnasiets transportutbildningar och att Arbetsförmedlingens satsning på lastbils- och bussförare sinkats med de rättsliga turerna kring upphandlingen av den. Det krävs en kraftsamling för att råda bot den skrikande efterfrågan på kompetenta yrkesförare. Just nu pågår ett antal satsningar vars syfte är att utbilda bort bristen:

Satsningar för fler yrkesförare

  • Regeringen har i sin budgetproposition anslagit 66 miljoner under 2018, och årligen därefter, för att skapa fler utbildningsplatser för yrkesförarutbildning inom regionalt yrkesvux.
  • Efter nya upphandlingar har Arbetsförmedlingens satsning på att utbilda nya yrkesförare med C-körkort och CE-behörighet dragit igång i Umeå. Detta ska resultera i omkring 40 nya anställningsbara yrkesförare till sommaren 2018.
  • I andra änden av landet kommer tio arbetslösa trelleborgare få chansen att utbildas till yrkesförare tack vare en gemensam satsning som involverar lokala åkeriföretag i behov av personal och trafikskolan Mårtenssons som står för utbildningen. Kraftsamling som projektet heter är ett samarbete mellan Trelleborgs kommun och företagarorganisationer som samverkar för ett bättre företagsklimat och lägre arbetslöshet i kommunen.

Vi ser fram emot fler satsningar framöver. Men när det är brist på kompetent personal måste ditt erbjudande som arbetsgivare vara attraktivt. Läs om hur du gör ditt transportbolag till en attraktiv arbetsgivare. Vill du veta mer om våra smarta produkter för transportbranschen, klicka på knappen nedan eller kontakta oss direkt!

Kontakta oss